Serap Can

In het najaar van 2021 kreeg Serap Can drie cadeaus voor de prijs van één: een nieuw diploma, een verse baby en een kankerdiagnose. Allemaal op de leeftijd van 34 jaar. ‘Jong en kanker‘ noemt dat dan of in haar geval: jonge Turkse mama met baarmoederhalskanker, stadium III. Ze moest twee maanden na de bevalling abrupt haar roze wolk verlaten en ze kon nooit die succesvolle carrièreswitch maken. Zo belandde al haar dromen in de prullenbak opdat ze de oneerlijke strijd die haar te wachten stond, kon trotseren. Na een schone scan in de zomer van 2022, lachte het leven haar eindelijk terug toe om vervolgens begin 2023 weer een klap te incasseren: longkanker was nu het verdict. Echter, een zelfverzekerde longchirurg garandeerde haar terug gezonde longen en dat werd het lichtpunt in de duisternis. De zware emoties die ze niet durfde te delen en de ingewikkelde gedachten die ze niet durfde uit te spreken, kon ze enkel kwijt in haar dagboek. Ze schreef alles neer tot de opkomende storm ging liggen. De herval veroorzaakte een ongeziene schrijftsunami wat resulteerde in dit manuscript met als titel ‘Een kijk in mijn hart’, een hart dat bestaat uit een gebroken en een helende kant – net als haar logo.

Voordat ze uitgeverij Storyland contacteerde, besliste ze eerst om een blog met dezelfde naam op te starten waar ze al verschillende gevoelens op postte. Ongeduldig wachtte ze de reacties af. Ze hoopte op minstens één lezer maar kreeg er veel meer. Regelmatig krijgt ze mooie reacties, zoals: ‘Ontroerend eerlijk’, ‘Eindelijk iets herkenbaar’ of ‘Jij schrijft waar ik niet over durf te spreken’. Ze haalt nu meer voldoening, moed en kracht uit haar schrijfervaring en uit haar blogs, dan alles wat ze ervoor deed. De chemo verbrandde haar filter, de bestralingen gaf haar het nodige lef en Tummy II (koosnaampje voor haar tumor) wakkerde haar schrijftalent aan. De ziekte heeft onverwachts toch iets positiefs teweeggebracht. Na 20 blogs, 550 volgers op haar instagramprofiel en 3000 bezoekers op haar website, breekt de tijd aan om haar kankerboek te publiceren en nog veel meer mensen te bereiken. Speciaal voor lotgenoten bedacht ze 37 opdrachten, verspreid over het boek, opdat de lezer ook zijn ei kwijt kan.

Serap is blogster van www.eenkijkinmijnhart.com waar ze haar lezers een inkijk geeft in de soms moeilijke gedachten of zware emoties die gepaard gaan met kanker. Daarnaast zet ze zich in als vrijwilliger bij het A-team van Kom op tegen Kanker waar ze lotgenoten ondersteunt en haar ervaringen deelt.

 

Een kijk in mijn hart

Via 85 teksten die nauw aan haar hart liggen, ontrafel je haar kankerverhaal. Middels 85 gevoelens, soms een hele A4 en soms maar een halve, ben je getuige van hoe zij terug orde creëerde in haar hart en hoofd nadat de kankertornado tot tweemaal toe complete chaos veroorzaakte. Ze deelt onder andere hoe het voelt om de zorg van haar kinderen uit handen te geven, de moeilijke relatietest die zij en haar echtgenoot ondergingen, welke persoonlijke transformatie ze doorging, hoe ze nu in het leven staat en de onzekere toekomst die haar te wachten staat. Dat doe je niet alleen door te lezen, maar ook door te luisteren naar de 15 podcasts (via een QR-code) die ze maakte tijdens de ritjes naar het ziekenhuis.

De kracht van haar boek is dat het een hulpmiddel kan zijn om ook jouw kankergebeurtenis een plekje 2 te geven. Haar dagboek wordt eveneens jouw dagboek. Zo geef jij ook een kijk in jouw hart en voel je mogelijks ook jouw hart helen. Anderen kunnen zich dan weer verplaatsen in het leven met en na de kanker en dit op een oprechte, authentieke en openhartige manier.

 

Welkom bij StoryLand, Serap.