Ron Langenus geeft zijn nieuwste boek uit via StoryLand

Ron Langenus is lang geen onbekende auteur. Hij studeerde wiskunde aan de Rijksuniversiteit Gent (1975-1979) en werkte tot 2015 als leerkracht wiskunde in Brussel. Langenus is vooral bekend om zijn kinder- en jeugdboeken. Daarnaast maakte hij verschillende reportages voor de (Ierse) televisie en scenario’s, onder andere voor Chris Van den Durpel. Hij is ook werkzaam als gids (Ierland, Texel en Majorca).
Ron heeft een indrukwekkende bibliografie. Hij schreef tientallen jeugdboeken waaronder: Traak, te freselijke Traak (2003, Davidsfonds/Infodok), De Geestenkring (2004, Afijn/Clavis), De witte heks (2004, Davidsfonds/Infodok), De grote brave wolf (2016, Die Keure), Een Ierse sage (2016, Die Keure) en boeken over Ierland voor volwassenen.

De Ierse Heks

Die belangstelling voor Ierland is ook terug te vinden in het boek dat hij met StoryLand uitbrengt: De Ierse Heks.
Het is een historische (jeugd) roman die zich afspeelt in het landelijke gebied rond Feakle in het westen van het Ierland van de 19e eeuw.
Het boek vertelt het verhaal van een jonge man (Rory) en een jonge vrouw (Nan) die gevangen zitten tussen twee werelden: de Engelse wereld van de kolonisator en de (inheemse) Ierse wereld. Het boek is ook een biografie van Biddy Early, een wijze, sterke en onafhankelijke vrouw, een kruidkundige in plaats van een “heks”. Er staat geen abracadabra in het boek, geen magische wezens, geen kabouters … Een van de ambities van het boek is eer te bewijzen aan sterke (Ierse) vrouwen die een plaats verdienen in de “officiële” geschiedenis in plaats van louter in folklore en sprookjes.
Aan het begin van het boek rent Rory weg van zijn ouderlijk huis omdat zijn vader erg boos op hem is. Rory begrijpt niet waarom zijn vader zo van streek is. Hij zal zoeken naar en het antwoord vinden op vele vragen: Waarom noemde zijn vader hem “de verkeerde keuze”? Waarom is de familie van zijn moeder (die stierf tijdens de bevalling) niet welkom op de boerderij? Wat is het verband tussen zijn familie en Biddy Early? Waarom heeft zijn vriendin Nan een andere achternaam dan haar ouders? Waarom probeert de familie van Nan hem voor anderen te verbergen? Tot welke wereld behoort hij / zou hij (moeten) behoren?
Wanneer hij bij het huis van Biddy Early komt, die in de ene wereld een heks en een ketter en in een andere wereld een heilige wordt genoemd, wordt hij verrassend onthaald. Biddy Early zal Rory haar levensverhaal vertellen (gezien door haar ogen) en Rory zal het verhaal opschrijven.
De Ierse Heks is het zoveelste sterke verhaal dat Ron Langenus heeft neergepend en we zijn maar wat blij dat hij dit boek uitbrengt via StoryLand. Verwacht: half juni 2021.