Roger Dhondt

Ik ben in de prachtige Zwalmstreek en heb een ontmoeting met Roger Dhondt. Hij werkte lang in een sociale context als administratief ondersteuner. Fotografie en lectuur slokte al zijn vrije tijd op. Na zijn pensionering besloot hij diepgaand onderzoek te voeren naar fenomenen aan de rand van de psychoanalyse, zoals Velikovsky en andere.

Bij een tas koffie vertelt hij me over de diepgaande research die hij deed naar het werk van Dokter Sonnenschein. De zin en onzin die hij toepaste in de psychoanalyse. De zeer bedenkelijke methodes die deze gebruikte en de levens die daardoor soms gebroken werden. Roger weet het allemaal boeiend uit te leggen, laat me foto’s zien en doet de test op mij. Hij laat me in het ongewisse over het resultaat, maar misschien was dat toch niet zo belangrijk, omdat je er alles en niets mee kan bewijzen. Althans zo lijkt het.

 

De Portrettengalerij van dr. Sonnenschein

Dr. Lipot Sonnenschein hoofd van het onderzoeksinstituut van de Universiteit van Budapest ontwerpt met zijn medewerkers een nieuwe psychologische test die onverkende dieptes van het zieleleven aan het licht brengen die niet in verkeerde handen mogen vallen. De resultaten zijn zo ijzingwekkend dat hij Freud om raad vraagt.

 

Het is een geromantiseerd verhaal, maar gebaseerd op waargebeurde belevenissen van Dokter Sonneschein. Is dat wel zijn echte naam? Wat heeft hij met de Nazi’s te maken en wat doet hij in Zwitserland? Wat heeft de  Szonditest met hem te maken?

De Portrettengalerij van dr. Sonnenschein is een vette kluif voor liefhebbers van boeiende psychologische boeken. Het is voor iedereen vlot leesbaar en rijkelijk geïllustreerd.

Het zal zeker stof doen opwaaien, maar zoals altijd gaat StoryLand de controverse niet uit de weg. Het boek blijft een tijdje nazinderen en zet aan tot nadenken, maar voor anderen is het misschien een storm in een glas water.  Sowieso een boeiende materie.

 

Welkom bij StoryLand, Roger.