Patrick Ameye

Patrick Ameye, is een een 59-jarige vader van drie kinderen. Als verteller koestert hij een diepe liefde voor taal. Zijn jeugd was gevuld met dromen over Sciencefiction en Fantasy, maar geleidelijk aan ontdekte hij steeds meer zijn plek in een wereld van psychologische en filosofische inzichten. Het denkpatroon van de mens en de invloed die dit op anderen kan hebben fascineert hem meer en meer.

Humor blijft voor hem van onschatbare waarde. In zijn verhalen vind je vaak een luchtig cynisme, doorspekt met een vleugje sarcasme.

Buen Camino
op weg naar Compostela

 

Twee vrienden besluiten om op bedevaart te trekken naar Santiago de Compostela. Ze smeden plannen om met de fiets te vertrekken vanuit Frankrijk. Terwijl de plannen stilaan als puzzelstukken in elkaar vallen, groeit het idee om een aantal vrienden uit te nodigen om hen te vergezellen.
Jonas Van Moer, succesvolle advocaat in de herfst van zijn carrière, worstelt steeds nadrukkelijker met zijn geweten bij het verdedigen van nietsontziende criminelen. Zijn morele dilemma dwingt hem voorlopig een punt te zetten achter zijn gerechtelijke loopbaan. Hij probeert zich ver van de juridische wereld te herbronnen door laagdrempelige banen te aanvaarden, met een beperkt stressniveau. Tijdens de pelgrimstocht verschijnt zijn oude liefde voor filosofie weer aan de oppervlakte. Zal hij zijn leven omgooien of terugkeren naar de zekerheid van de advocatuur.
Het vervroegde pensioen van voormalig ambtenaar van de Vlaamse Gemeenschap, Pieter Matthijs, zadelt hem op met een verbitterde kijk op het leven. Hij heeft het moeilijk met het groeiproces van zijn kinderen en met het dagdagelijkse huishoudelijke bestaan. Zijn echtgenote is nog actief op de arbeidsmarkt en ergert zich mateloos aan de apathische houding van haar partner. Zijn constante aanwezigheid legt een zware druk op hun evoluerende relatie. Ze moedigt hem aan om actie te ondernemen om zijn vroegere sociale activiteiten nieuw leven in te blazen.
Lieve Tuymans is niet bepaald een jobhopper, maar geraakt buiten haar wil om alsmaar verwikkeld in bedrijven die om verschillende redenen op de grens van het toelaatbare opereren. Net nu ze het evenwicht lijkt terug te vinden, krijgt een ambitieuze nietsnut de leiding over haar divisie bij de financiële tak van een Japanse autogigant. Door haar ongezouten karakter neemt ze geen blad voor de mond, waarmee ze dreigt een oorlog te ontketenen met dit door de bazen vanuit het niets aangestelde diensthoofd. Ze is geen vragende partij voor een deelname aan de pelgrimstocht vanwege haar povere fietsconditie.
Frieda Trommel werkt als crisismanager bij een bank. Conflicten vormen geen struikelpunt voor haar. Wat is haar geheim? Lange fietstochten als enige vrouw bij de lokale wielertoeristenclub. Ze werpt zich al snel op als enthousiast aanhangster van de camino en gebruikt al haar overtuigingskracht om Lieve Tuymans te overreden om toch deel te nemen.
Paul De Praeter heeft op zijn 52ste een geijkte levensspreuk als iemand hem naar zijn leeftijd vraagt. Zonder verpinken klinkt het dan als volgt: 18 in mijn hoofd, 28 in bed. De Praeter is een aanhanger van het principe eerst doen en daarna denken. Zijn hoge libido bracht hem al veelvuldig in moeilijkheden en zijn toxische huwelijk weegt als een blok van een ton op zijn bestaan. Ondanks hun complexe relatie bestookt zijn echtgenote hem tijdens de reis, via sociale media, met toeristische tips en berichtjes.
De laatste twee vrienden die een pelgrimstocht wel zien zitten zijn Willy Lammers en Rita Vercauter. Lammers geraakte een tiental jaar geleden, als organisator van lokale muziekfestivals, op een bijzondere manier bevriend met de twee initiatiefnemers van de tocht naar Compostela. Door een misverstand verwarden de gasten een optreden van een onbeduidende plaatselijke artiest met dat van een beroemde wereldster. Lammers voelde zich voor een deel verantwoordelijk en beloofde hun VIP-tickets voor de komst van de echte ster.
Rita Vercauter is de vriendin die zwartkijker Willy Lammers behoedt voor een gegarandeerde inzinking. Ze staat stevig met haar voeten op de grond. Het leven is niet mild voor haar vriend en ze probeert zijn baken te zijn in de woelige zee van zijn bestaan. Haar steun en toewijding houdt hem op het juiste spoor, wanneer hij weer dreigt af te dwalen naar het schimmige gebied tussen cynisme en depressie.
De 5 vrienden stemmen aarzelend in met de pelgrimstocht, maar al spoedig blijkt een medisch probleem roet in het eten te gooien voor Willy Lammers. Zijn dokter stelt zijn veto tegen Lammers deelname. Door een sluimerende aandoening loopt zijn leven gevaar bij grote inspanningen. Daarom bedenkt Pieter Matthijs een creatieve en tegelijkertijd waanzinnige oplossing. Willy Lammers gaat de uitdaging aan om, samen met zijn vriendin, de bedevaart te proberen voltooien met behulp van het openbaar vervoer. De bedoeling is om elkaar te treffen aan elke overnachtingsplek om ’s avonds en ’s ochtends niets van het samenzijn te missen.
Het wordt een avontuurlijke reis, op zoek naar bezinning en bevrijding. Ze vertrekken vanuit Orléans, zowat 120 kilometer onder Parijs. De tocht kent veel ups-and-downs, want niet alleen trekken ze ten strijde tegen het golvende parcours en de verrassende weersomstandigheden, maar ook tegen een aanzienlijk aantal innerlijke conflicten, die hun zielen stuk voor stuk dreigen te verscheuren. Er volgen interessante ontmoetingen met uiteenlopende karakters tijdens de reis. Ze ontdekken prachtige delen van het mooie Frankrijk en het bergachtige Noord-Spanje. Ze snuiven de cultuur op en genieten van lokale voeding en drank. De vraag blijft of hun diepgaande gesprekken geïnspireerd worden door het samenzijn of door het gegeven van een pelgrimstocht?

Het verhaal is zo levendig vertelt; de beschrijvingen zo gedetailleerd en realistisch, dat het lijkt of het boek een wandelgids voor de route naar Santiago de Compostella is. Op enkele uitzonderingen na, bestaan alle hotels, en idyllische plaatsen in het boek echt. Wat het natuurlijk des te meer interessant maakt voor mensen die deze tocht gemaakt hebben of nog wensen te doen. Maar los daarvan zal iedereen, die graag naar het Zuiden trekt, gecharmeerd worden door dit verhaal.

Buen Camino is een prachtig verhaal van Patrick Ameye waarmee je knusjes in de zetel kruipt en je onderdompelt in het wedervaren van dit reisgezelschap, alsof je er zelf bij was.

Welkom bij StoryLand Patrick.