Ninke Gryp

Ninke Gryp is een levenslustige vrouw van 32.  Opgegroeid als kindactrice en nu reeds tien jaar therapeutisch (staptocht)begeleider voor jongeren uit de bijzondere jeugdzorg en psychiatrie. Ze is reeds sinds haar twee jaar gebeten door taal, theater en film. Anderhalf jaar geleden startte ze met schrijven aan haar eerste manuscript met als enige doel er zelf veel plezier aan te beleven. Nu, eens het af is, manen verschillende naasten haar aan om het te publiceren. Intussen is ze ook bezig aan een volgende roman.

 

Waarover gaat Anima Mea

Ana is een jonge vrouw die de mistroostigheid van het bestaan maar niet van zich af kan schudden.
Tot ze Lou ontmoet, een jonge ruiter vol levenslust die dankzij zijn nonchalance de obstakels des levens met gemak omzeilt. Zijn bijna kindse eerlijkheid dwingt haar ertoe alles wat haar werd aangeleerd overboord te gooien en te vertrouwen op haar buikgevoel. Wanneer Ana’s moeder sterft na een jarenlang gevecht tegen zichzelf, wordt het duidelijk dat ze niet meer terug kan naar haar oude gewoonten.
Ook Pai, Lou’s vader, drukt een onuitwisbare stempel op de weg die ze inslaat door op het juiste moment de juiste impulsen te geven.
Ware het niet dat dit een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt…

Wat ons zo aansprak in Anima Mea is de bijzondere schrijfstijl van Ninke.  Elke zin is als het ware een stukje woordkunst met een zacht penseel op papier gezet. Een voorbeeld:

“Het zorgvuldig met donkergroene penseelstreken omrande, crémewitte schaaltje staat nog steeds waar het mijn hele jeugd gestaan heeft. Verfraaid door enkele fijne, infantiel beschilderde bloemetjes doet het keramieken deksel me terugdenken aan de tijd dat ik nog in mijn ouderlijk huis woonde.”

Zo begint haar boek. Met haar zorgvuldig gekozen bewoordingen weet Ninke sfeer te creëren. Wat dacht je van:

“Ik voel mijn hoofd leeglopen. Al mijn gedachten verlaten als vanzelf mijn zwaar beladen bovenkamer en worden ingeruild voor een wolk die een vanzelfsprekende lichtheid omhelst.”

Mooi toch? Natuurlijk moet je fan zijn van dergelijke woordkunst om het boek naar waarde te kunnen schatten, maar de roman Anima Mea is beslist een pareltje dat we graag met een groot lezerspubliek willen delen.

Welkom bij StoryLand Ninke.