Mieke Roose

 

Mieke Roose is een 62-jarige leerkracht op rust, heeft een gezin met drie volwassen kinderen, houdt van wandelen, fietsen, zwemmen en lezen en verkent graag een stukje van de wereld samen met haar man. In haar nieuwe leven is zij nog steeds actief in het onderwijs, maar nu als vrijwilliger. Met haar boek wil ze graag tonen hoe fijn het kan zijn om dagelijks met jonge mensen te werken!

 

Mevrouw, doen we iets leuks vandaag.

 

Het onderwijs komt vaak in de media, helaas niet altijd in een even positief daglicht. Iedereen heeft er wel zijn mening over: “We zouden dit, we zouden dat…” Maar hoe is dat nu echt, dat beroep van leerkracht? Hoe voelt het om jaar in jaar uit voor de klas te staan? Daar wordt zelden over geschreven!

Gedurende 38 jaar was Mieke leerkracht Frans. Ze stond in twee verschillende middelbare scholen, in twee verschillende provincies, in drie verschillende onderwijsvormen. Ze begon in een meisjesschool en zag die stilletjes aan gemengd worden. De visie op taalonderwijs werd helemaal op zijn kop gezet. Ze maakte de opkomst mee van de computer en de nieuwe technologieën. Jongeren geboren en getogen in de naburige gemeenten kregen steeds meer klasgenoten van over de hele wereld.

Het totaalplaatje veranderde grondig, maar er was één ding dat hetzelfde bleef doorheen al die jaren: de ziel van de puber. Voortdurend de grenzen aftastend, bruisend van energie, emotioneel, gevoelig, zoekend, onzeker en o zo kwetsbaar…

“Mijn leven voor en tussen de pubers”

Voor en tussen hen mogen staan, een heel beroepsleven lang, het is niet altijd evident en geregeld zelfs aartsmoeilijk, maar wat is het heerlijk en verrijkend als je onder het pubermasker de echte mens mag ontmoeten! Dan kan er heel veel en krijg je als leerkracht hun totale vertrouwen en hun onvoorwaardelijke liefde.

Dit wederzijdse spel van vallen en opstaan, het blijven geloven in je job ondanks alles, het hartverwarmende gevoel dat je overspoelt als jongeren je waarderen voor wie je bent als mens en voor wat je hen te bieden hebt als lesgever, over dit alles is heel weinig geweten in de buitenwereld.

Mieke geeft er graag een kleine inkijk in…

Mevrouw, doen we iets leuks vandaag. Geeft de lezer een inkijk in het leven van een leerkracht en de bijzondere wijze waarop elke dag voor de klas staan weer boeiend kan zijn. Anekdotes, soms grappig, soms ernstig  of ronduit dramatisch, illustreren de soms complexe situaties waarin een leerkracht kan verzeild geraken en hoe creatieve oplossingen tot wederzijds respect kunnen leiden.

Mevrouw, doen we iets leuks vandaag is een boek dat leerkrachten positief zal beïnvloeden; hen een hart onder de riem steekt. Het is ook een boek die ouders inzage biedt in de wereld van de leerkracht en te denken geeft hoe misschien ook hun eigen kinderen zich anders op school kunnen voordoen dan thuis. Het is een boek dat sowieso respect afdwingt voor het beroep van leerkracht, want je hebt er geen idee van wat je in de school allemaal meemaakt.

We zijn bij StoryLand steeds voorzichtig met het uitbrengen van redelijk persoonlijke verhalen, maar als je als lezer kan leren van deze ervaringen, dan maken we daar graag een uitzondering op.

Van harte welkom bij StoryLand, Mieke Roose