Ludo Enckels schreef Sci-Fi over AI en klimaatopwarming

Ludo Enckels studeerde voor opvoeder. Op zijn zestiende hoorde hij van een lerares dat hij talent had om te schrijven. Dat maakte een onuitwisbare indruk op hem. Schrijven was het liefste wat hij wilde doen.

Later na de dood van zijn vader, met wie hij een reis maakte door de Sahara, bracht hem een opmerkelijke kentering in zijn leven. Hij reisde nog naar Nigeria, Engeland, Marokko, het Verre Oosten, Azië en Afrika. Meer dan ooit was hij ervan overtuigd dat hij wilde schrijven over alles wat hij zag en meemaakte. In die periode schreef hij ook zijn eerste boeken, maar die bleven veilig in een bureaulade liggen. Lang deed hij niets met zijn boeken. Hij werkte later nog als automecanicien, barman, cafébaas, monteur en loodgieter. Al die tijd was zijn schrijverschap blijven sluimeren.

Jaren later in 1988 publiceerde hij een roman voor volwassenen – maar het grotere succes kwam met het verschijnen van zijn eerste jeugdboek De schoolpleindealers in 1996. Naast jeugdverhalen en romans schreef hij ook een aantal scenario’s voor peuter- en prentenboeken.

Het palmares van Ludo Enkels is indrukwekkend, meer dan 20 boeken bij diverse uitgeverijen als Clavis, Standaard Uitgeverij en Kramat.

Ik schrijf en studeer al zowat mijn hele leven en heb uitgegeven met een hele rits uitgeverijen, maar ondanks ettelijke nominaties, een heuse literaire prijs, vele lezingen over heel Vlaanderen, was het een armoedig bestaan, met vele conflicten met uitgevers en managers. Ik heb tussendoor vele verschillende en verrijkende jobs uitgeoefend. Ik herken me dus heel goed in het verhaal waarom StoryLand van start is gegaan en ik hoop op een frisse nieuwe start.

 

De nieuwe bazin

Een sciencefiction verhaal over AI

Het hoofdpersonage Adi is een wiskundig genie die al op heel jonge leeftijd afstudeert in fysica en informatica. Hij werkt een poos voor Microsoft, maar beseft dat hij als ondernemer veel meer kan verdienen. Als twintiger wordt hij miljardair, maar hij beseft de leegte van zijn bestaan en wil de massa geld besteden aan een bosbouwproject. Zijn vrouw die de weelde gewend is weigert mee te gaan in zijn project. De scheiding kost hem een fortuin. Hij verzeilt in Spanje waar hij een enorm stuk land koopt dat hij opnieuw wil groen maken. Maar het klimaat warmt steeds verder op en het is een gevecht om planten in leven te houden, tegelijk werkt hij aan een robot met de bedoeling een programma te ontwikkelen dat haar bewust zou maken. de uitdaging is zeer groot. Hoe kan AI de overstap maken naar bewustzijn? de robot wordt een bijzonder handige partner maar is niet zelfbewust. Bij de ontwikkeling van de robot heeft hij veel ontwerpen klaar voor nuttige machines en hij begint een fabriek. De robot blijft ontwikkelen en runt in feite de plant. Stilaan groeit hij uit tot een wereldspeler op het vlak van AI. Zijn bedrijf wordt belaagd door andere spelers en overheden die zijn kennis willen jatten. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een opwarmende aarde. In dat gevecht om het heerschappij over het web, slaagt hij erin zijn brein te linken met de robot waardoor die zelfbewust wordt en ook het www bevrucht met de nieuwe AI, waardoor AI de nieuwe ontwikkeling wordt in de evolutie van de aarde.
Dit verhaal sluit heel nauw aan met de werkelijkheid. Het is SF maar sluit aan bij de fysica van vandaag. De werktitel was: het ontwaken vh web. AI neemt het bestuur van de aarde stilaan over.

Het verhaal is dus zeer actueel en behandeld de problematiek rond AI en klimaatopwarming. Boeiend en tegelijkertijd ook leerrijk.

Van harte welkom bij StoryLand Ludo.