Julie Van Erps

Julie Van Erps is 37 jaar oud en woont sinds juli met man en twee kindjes in Antwerpen. Van 2014 tot 2018 woonde en werkte ze in Kinshasa. De laatste jaren was Nairobi haar thuis. Voor haar vertrek naar Congo was ze advocaat aan de balie van Brussel.

Roze lucht

Aurélie’s leven staat stil wanneer een pro deo cliënt zijn ex vermoordt en haar daarvan de schuld geeft. Ook al heeft ze geen enkele fout gemaakt, ze is ontgoocheld in zichzelf en ze ziet maar één oplossing: vluchten. Ze vindt een baan bij een ngo en vertrekt naar Kinshasa. Congo kruipt diep onder haar huid. Veilig ver van haar grote liefde Filip bevrijdt het land haar van een voorspelbare toekomst. De bruisende explosie aan geuren en kleuren fascineert Aurélie. Nog meer is ze onder de indruk van de veerkracht van de Congolezen tijdens de laatste lange maanden onder Kabila. Aurélie voelt bewondering voor masseuse Colette. Er ontstaat een hechte band tussen de twee vrouwen. Maar de verschillen zijn groot. Aurélie worstelt met een schuldgevoel om haar eigen privileges, terwijl Colette een rijkdom bezit die nooit te koop is: authenticiteit. Als de vraag over vriendschap moeilijk ligt, is het met de liefde al helemaal lastig. Ver weg van haar thuisland, van alles wat vertrouwd en veilig was, maar ook weg van moeilijke jeugdherinneringen en loze beloften, is Jacques -een Libanese zakenman- Aurélie’s steun en toeverlaat. Ze wordt verliefd. Of hoopt ze zo enkel Filip voorgoed te vergeten? Met een bodem van onschatbare waarde zou Congo vandaag het nieuwe Saoedi-Arabië moeten zijn. Aurélie speurt naar verklaringen voor zoveel inefficiëntie. Haar expat levensstijl vol feestjes, drank en drugs tegen een achtergrond van ‘s werelds vrolijkste miserie en verderf zorgt voor tweestrijd. Met behulp van Colette ontrafelt Aurélie de geheimen achter de organisatie Cercle 27, die er doeltreffend voor zorgt dat het belangrijkste exportproduct van Congo armoede blijft. Aurélie aarzelt om haar ontdekkingen naar buiten te brengen.

“Roze Lucht” gaat over groei, over vooruit willen gaan, over botsen op demonen die al dan niet uit de spiegel komen gekropen. Het uitgangspunt -een ngo medewerkster die zich vragen stelt bij het bedenkelijke effect van westerse geldstromen- is vandaag onderbelicht. De menselijke ramp die zich momenteel afspeelt in Congo is nu niet meer dan een puntje in de kantlijn van de actualiteit en Julie wil daar graag verandering in brengen aan de hand van een fictief herkenbaar verhaal. In de allereerste plaats uit liefde voor Congo. In de tweede plaats omdat we allemaal betrokken partij zijn als consumenten van laptops, smartphones, elektrische wagens, zonnepanelen,… Nooit eerder raakte een humanitaire ramp rechtstreeks zoveel levens.

Julie Van Erps heeft een zeer aangename schrijfstijl. Beschrijvend en vlot leesbaar. Ze trekt je in haar verhaal alsof je erbij stond. Boeiend van begin tot einde.

Welkom bij StoryLand, Julie.