Johan Maes psychotherapeut

Johan Maes werd geboren in 1954. Hij is vader van vier kinderen en woonachtig in Merelbeke (bij Gent).  Hij is werkzaam als psycho-, rouw-en traumatherapeut, opleider en trainer in Vlaanderen en Nederland. Hij stond mee aan de wieg van de palliatieve zorg in Vlaanderen en was werkzaam als coördinator van de Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen tussen 1993-1999.

Johan Maes is geen onbekende hij schreef voorheen reeds meerdere non-fictie boeken over rouwen en rouwbegeleiding die, onder meer, werden uitgegeven door Acco en Witsand Uitgevers. Nu kiest hij voor een samenwerking met StoryLand.
Voor zijn rouwboeken heeft hij een groot publiek opgebouwd in Vlaanderen en Nederland en is hij bekend bij de meeste rouwgroepen en rouworganisaties.

 

Het Lazaruseffect

Met Het Lazaruseffect schreef hij zijn eerste “fictie”-roman, dat weliswaar gebaseerd is op voorbeelden uit de praktijk.

Als Jolien eind 2012 op schoolreis in Oostenrijk om onduidelijke redenen een dodelijk val maakt, stort de wereld van haar ouders, Noor en Thomas, in. De rouwverwerking drijft hen als koppel ver uit elkaar en ze worden gedwongen oude trauma’s onder ogen te zien. Met de hulp van een therapeut(e) gaan ze de confrontatie aan met hun demonen. Ze komen tot de ontdekking dat er in het omarmen van hun rouw een groot potentieel vermogen huist tot transformatie. Het Lazaruseffect.

“Twintig jaar geleden kreeg ik van een jong meisje van 17jaar een ontroerende bladzijde uit haar dagboek te lezen. Ik heb dat fragment altijd bewaard en dit is uiteindelijk het begin geworden van mijn nieuwe boek ‘Het Lazaruseffect’. De inhoud is verder gebaseerd op tal van verhalen die ik in mijn therapieruimte heb mogen beluisteren. Het boek zelf is volledig fictief. Veel rouwliteratuur wordt geschreven vanuit persoonlijke verlieservaringen. Vaak zijn het ook mooie verhalen van liefde en verwerking. Ik wil echter een andere, meer “lelijke”, kant van rouw laten zien. Ik wil aan het jonge meisje dat 20 jaar geleden om hulp kwam vragen een stem geven maar ook aan andere rouwenden die ik in mijn praktijk als rouwtherapeut heb ontmoet. Gekwetste krijgers. Geen slachtoffers. Mensen die door het stof zijn gegaan, de bodem van het bestaan hebben geraakt en toch ervoor kozen om hulp te zoeken en zichzelf en hun leven her uit te vinden. Ik hoop ook, door enkele therapeutische gesprekken te ensceneren, te laten zien waaruit die hulp kan bestaan. Het thema is kortom: de impact van hechting, verlies en trauma op ons leven; hoe we de kostprijs hiervan doorgeven van de ene generatie op de andere; hoe nieuwe verliezen de trigger kunnen zijn voor de oude verliesverhalen in ons leven en de kans die dit biedt om deze alsnog in te schrijven in ons levensverhaal.”

 

Het boek heeft ook een thrillerkantje, want we worden meegenomen op de zoektocht naar wat er echt gebeurd is met Jolien. Was het een ongeval, pleegde ze zelfmoord of werd ze in de afgrond geduwd?

Natuurlijk zijn we maar wat blij dat Johan Maes voor zijn nieuwe boek voor StoryLand heeft gekozen. We heten hem alvast van harte welkom bij de steeds groter worden groep van auteurs die met StoryLand samenwerken.

 

Zijn website: https://johanmaes.co/