Guy Bouten

We kennen Guy Bouten als de onderzoeksjournalist naar de Bende van Nijvel. Na zes boeken over dit dossier, mag je hem zeker de specialist terzake noemen, maar Guy was ook een Afrika-kenner. Gedurende 25 jaar werkte hij als journalist bij de VRT en was van 1988 tot de val van Mobutu in mei 1997 persona non grata in Zaïre, het huidige Congo. Hij ging er herhaalde malen op reportage, alsook in Rwanda en ontmoette in eigen land vaak hun politici, missionarissen en zakenlui. Die ervaring inspireerde hem tot het schrijven van Een hold-up in Congo. Fictie gebaseerd op echte gebeurtenissen.

 

Een hold-up in Congo

“Bij de pont over de Loya deed de veerman aan de schaarse passagiers teken dat dit vanwege de vallende duisternis de laatste overtocht was. In een zijarm van de rivier groef de jonge Thomas Kalombe al een ganse dag in de modderige bedding naar ‘tchoptchop’ minuscule diamantjes voldoende voor enkele miljoenen waardeloze zaïres.  Hij verkoos deze plek omdat hij weigerde de godganse dag voorovergebogen in één van de lokale mijnen in de drabbige bodem van een met vuil water gevulde put te zeven en te schudden.”

Zo begint het verhaal  in oktober 1996. Wanneer in Angumu (Zaïre) een uitzonderlijk grote roze diamant wordt gevonden komt er een mechanisme van hebzucht op gang. Twee jaar eerder heeft er in Rwanda een genocide plaats gevonden. Miljoenen Hutu’s hebben daarom hun toevlucht gezocht in het buurland. Legereenheden uit Rwanda en Oeganda vallen met de steun van rebellenleider Laurent Kabila de provincie Kivu binnen om de verantwoordelijken voor de genocide uit te schakelen. Achter de schermen dromen de machthebbers in Kigali echter van een groot Tutsirijk. De Zaïrese president Mobutu hoopt vanuit zijn stamhoofdstad Banzyville de aanvallers te verdrijven en doet hiervoor beroep op een ervaren huurling.

Een hold-up in Congo is een psychologische thriller en sterk autobiografisch waarin op een inventieve wijze werkelijkheid en fictie worden vermengd, ‘faction’, waarbij de fantasie van de schrijver een verbond aangaat met de verbeeldingskracht van de lezer. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oost-Congo met zijn krijgsheren en diverse avonturiers op zoek naar rijkdom en grondstoffen vinden vier vrouwen hun bestemming en komen in een spanningsveld terecht waarin ze hun talrijke kandidaat-aanbidders confronteren. Een Congolese wordt om uiteenlopende redenen door de sponsors van deze oorlog gebruikt om hun doel te bereiken. Een journaliste probeert van haar kant met de hulp van een prostituée de opdrachtgevers van rebellenleider Kabila op het spoor te komen maar neemt hierbij risico’s en belandt in de cel. Een ambitieuze Tutsivrouw tracht inmiddels de publieke opinie in België te beïnvloeden waarom de machthebbers in Rwanda op het oorlogspad trekken. Het verhaal portretteert tegelijk de Zaïrese president Mobutu en zijn voornaamste opponent Kabila en beschrijft het einde van een dictatoriaal regime en de nasleep ervan.

Ook Kortrijk neemt in het verhaal een prominente plaats in. De auteur heeft immers lang in Kortrijk verbleven en kent de stad zeer goed. De lezers van het boek zullen dan ook heel veel plaatsbeschrijvingen herkennen.

Nu woont Guy Bouten in Brugge. Zijn vorige boeken werden uitgegeven door Houtekiet, Van Halewyck, Lannoo en uitgeverijen in het buitenland. Nu kiest hij voor het bijzondere StoryLand, en daar zijn we maar wat blij voor.

 

Van harte welkom bij StoryLand Guy.