Erik Geysen

 

Erik Geysen kan niet enkel mooie verhalen schrijven, maar ook bijzonder goed tekenen. Toen hij ons een voorbeeld van zijn nieuwe boek bezorgde was het duidelijk dat we hier iets mee moesten doen. Samen met Erik Persoons hebben we immers de Young Readers Foundation opgericht om jongeren te stimuleren boeken te lezen.

Als jonge papa verzon Erik Geysen liever verhaaltjes voor het slapengaan dan telkens dezelfde verhaaltjes uit dezelfde boekjes voor te lezen. Daaruit ontstond het idee om de verhalen neer te schrijven en een van die verhaaltjes vormde de basis voor een eerste verhaal dat nog altijd in ontwikkeling is. Sinds hij niet meer beroepshalve actief is, is hij zich echt beginnen toeleggen op het schrijven van korte verhalen. Het betreft meestal verhalen voor kinderen, liefst met een ondeugende toets die het ook voor volwassenen leuk maakt om (voor) te lezen. Dit maakt het eigenlijk ook leuk om te schrijven. Daarnaast waagt hij zich ook aan wat donkerder verhalen. Verder is hij bezig met tekenen, onder meer illustraties voor zijn verhalen, het maken van muziek en het schrijven van songs. Hij en zijn partner gaan graag op reis om in de natuur rust en schoonheid te vinden.

 

De ongelofelijke onderzeese avonturen van Professor Lens

 

Professol Lens - Erik Geysen

Heel kort samengevat: professor Lens maakt zijn eigen onderzeeër om eindelijk eens een levende walvis te zien. Aan de hand van dit idee laat ik mijn fantasie de vrije loop. Niets is onmogelijk. De professor maakt zijn eigen onderzeeër uit schroot, zijn duikpak is gemaakt van noppenfolie, zijn lucht neemt hij mee in oude melkflessen, hij rijdt met zijn auto over de zeebodem, hij praat met alle zeedieren, een octopus wint het in de schoonheidswedstrijd van de meisjes… In het verhaal verschijnen de meest uiteenlopende karakters: de professor die zich uit elke situatie weet te praten, de bijdehante Maka Makreel, de onderdanige Leo Lichtvis, zijn gulzige verloofde Linda Lichtvis en de valse Nederige Dienaar Lichtvis, de kokerwormen met hun demagogische leider, de inhalige wrakrovers, de botte Pol Potvis, de eenzame Cornelia Kraken die eigenlijk geen kraken maar een octopus is, de gehaaste pakjesbezorger, de competitieve redders… Wanneer de professor eindelijk een walvis ontmoet, blijkt dat een hele teleurstelling. Maar die teleurstelling verdwijnt in het niets vergeleken met zijn vriendschap met Maka Makreel die zijn lesopdracht aan de universiteit overneemt, en met de gevoelens die tussen Cornelia Kraken en de professor ontstaan…

 

De tekeningen van Erik Geysen zijn grappig en spreken tot de verbeelding. Het zijn leuke prentjes waar jongeren met plezier naar zullen kijken en op ontdekking gaan naar de vele details. Maar meer dan dat is het boek op zich bijzonder leerrijk.

We zijn blij dat Erik voor StoryLand koos om dit pareltje op de markt te zetten.