Els Depuydt

Els Depuydt (1971) is een Gentse auteur met West-Vlaamse roots. Na haar middelbaar in thuisstad Torhout trok ze naar Gent voor een studie Germaanse Talen (Nederlands/Engels), aangevuld met een extra jaar media en communicatie. Ze is daarna in Gent blijven wonen. Els werkte 15 jaar op de redacties van Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard als eindredacteur. Sinds 2011 werkt ze bij de Stad Gent als communicatie-ambtenaar.
Samen met haar toenmalige partner Herbert De Paepe publiceerde ze vijf thrillers onder de naam De Paepe & Depuydt en twee kortverhalen in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift Ellery Queen Mystery Magazine.
In 2017 verscheen haar debuut als soloschrijfster, de psychologische roman ‘Mia’.

Alles voor de Kunst

Marie Vos, stadsreporter bij de krant De Ochtendgazet, is terug aan het werk na drie maanden afwezigheid. Een rustige start zit er niet in. Bij de opening van een tentoonstelling in het Psychiatrisch Museum ontmoet ze de broer van de overleden schilder Sylvain De Swart, Hugo. Die vertelt dat het schilderij ‘Banket met kinderen’ spoorloos is. Het veroorzaakte enkele decennia geleden heel wat commotie omdat het een schandaal in de jeugdinstelling ‘De Vlijtige Bijtjes’ aan de kaak stelde. Dit roept bij Marie herinneringen op aan de traumatische jeugd van haar grootvader en de gevolgen die dat had op het leven van haar moeder en bij uitbreiding haarzelf. De volgende dag vraagt Hugo De Swart om haar opnieuw te ontmoeten in het museum. Daar hoort ze dat de man overleden is, omgekomen in een auto-ongeval. Tegen alle waarschuwingen in gaat ze op verder onderzoek uit en opent ze een beerput die al die tijd toegedekt is gebleven. Wie zijn de figuren die op het schilderij staan en leven ze nog? Wat is er precies gebeurd in de jeugdinstelling? Wat heeft haar grootvader meegemaakt? En kan ze door het schilderij terug te vinden alsnog het recht laten zegevieren? Marie reconstrueert ook haar eigen verleden, maar de uitkomst is allesbehalve wat ze verwacht had.

 

De thriller ‘Alles voor de kunst’ is losweg gebaseerd op het leven en werk van de Gentse schilder Dees De Bruyne (1940-1998) en meer bepaald zijn schilderij ‘De Kindervrienden’. Dat is al jaren spoorloos. Walter Ertvelt, de beste vriend van de schilder, zet momenteel een nieuwe zoekactie naar het schilderij op poten. In februari 2024 komt er een tentoonstelling in Gent, in 2025 een grotere retrospectieve in het Mudel in Deinze.
Els woont met haar vriend Gerrit in Sint-Amandsberg. Naast schrijven heeft ze ook een passie voor Ierland. Ze speelt concertina en probeert een mondje Gaelic te leren.

Haar boeken werden voorheen uitgegeven door uitgeverij Vrijdag, maar nu kiest ze, net als Benny Baudewyns (voorheen ook Vrijdag) voor uitgeverij StoryLand.  Van harte welkom bij StoryLand, Els.