De Hermes Thriller Award

De Hermes Thriller Award is ontstaan na een brainsessie met het Hermes Thriller Collectief.

Een collectief dat op initiatief van Han Peeters is opgericht. Al snel kregen Han en misdaadauteur Gerard Nanne de handen op elkaar om hun gezamenlijk idee: het spannende boek breder onder de aandacht te brengen, gestalte te geven.

Een van de initiatieven die daaruit voortvloeide was het in leven roepen van een nieuwe thrillerprijs, een prijs voor het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek in het genre thriller/misdaadroman. In vrij korte tijd werden de plannen gesmeed, wat er in resulteerde dat er met ondersteuning van ervaringsdeskundigen Kirstin Rozema en Diane Kooistra, een nieuwe thrillerprijs prijs onder de naam Hermes Thriller Award op de kaart werd gezet. A new thriller award was born.

 

In enkele jaren tijd hebben we StoryLand in het literatuurlandschap op de kaart gezet. We behoren nu tot de middelgrote uitgeverijen waarmee rekening gehouden wordt. Dat is natuurlijk ook de verdienste van onze auteurs. StoryLand werkt samen met stuk voor stuk getalenteerde auteurs. Het is dan ook een hele eer te zien dat verscheidene onder hen op de longlist staan voor de Hermes Thriller Award.

Dit zijn de boeken die in de running zijn voor de felbegeerde prijs:

De aanslagen - Guido Hamerlinck

De Aanslagen – Guido Hamerlinck

De directeur van de Mossad heeft een plan ontwikkeld om de top van het Iraans kernprogramma uit te schakelen. Twee van de beste Mossad spionnen worden uitgestuurd om de aartsmoeilijke opdracht helemaal alleen in het hol van de leeuw uit te voeren. Dankzij het netwerk van opposanten dat ze opzetten in Iran, doen ze een schokkende ontdekking die aantoont dat het nucleair programma van Iran veel verder staat dan de wereld tot dan toe kon vermoeden. Zullen ze in hun opdracht slagen, terwijl ze achternagezeten worden door de Russen?

Het verhaal gaat over de moord op 5 Iraanse nucleaire wetenschappers, uitgevoerd door de Mossad (de Israëlische buitenlandse geheime dienst) tussen 2009 en 2019. Maanden research is eraan voorafgegaan. De aanslagen is fictie gebaseerd op echte gebeurtenissen. Eens je begonnen bent met te lezen, kan je niet meer stoppen.
ISBN: 9781913980436   Lees meer: De aanslagen

 

Het Buchinsky Incident

Het Buchinsky Incident van Benny Baudewyns

In 1935 wordt in Angersburg, een dorp in Pruisen, in de tuin van een verlaten huis het lijk aangetroffen van een klein meisje. Ze heeft geen papieren, niemand kent haar. Rechercheur Thomas Erder staat voor een raadsel.

Wanneer de Russen in 1945 Berlijn heroveren op de nazi’s, stopt hun terreinhonger niet. Ze stomen door tot voorbij Brussel, waar ze de geallieerden ontmoeten. In de volgende jaren is België in de greep van de Koude Oorlog. In Vlaanderen wordt het IJzeren Gordijn opgetrokken en Brussel is een verdeelde stad, zo goed als van de buitenwereld afgesloten door de Muur.

Te midden van deze chaos leert Thomas Erder te leven met de gedachte dat hij niet voldoende deed om de moordenaar van het meisje te vinden. Hij maakt echter kennis met mensen uit de omgeving van het meisje en samen zetten ze een zoektocht op die hen ver achter het IJzeren Gordijn brengt. Zitten ze op het juiste spoor en zullen zij de moordenaar in deze vijandige omgeving alsnog kunnen ontmaskeren?
Een spannende internationale thriller in een nieuwe historische context.
ISBN: 9781913980382  Lees meer: Het Buchinsky incident

 

Vijf minuten voorsprong - Dorien Van Gelder

Vijf minuten voorsprong van Dorien Van Gelder

Vier vrienden reizen samen af naar een verlaten eiland ter hoogte van Zuid-Thailand. De interesse van de groep voor het eiland komt voort uit een bizarre, donkere geschiedenis die erachter schuilt. Wanneer echter een van hen in de problemen raakt, blijkt de geschreven geschiedenis slechts een deel van het eiland – en de geheimen van de vier vrienden – prijs te geven. Het gevolg? Een bloedstollend kat- en muisspel waarbij er hoe dan ook slachtoffers zullen vallen. Wie overleeft om de geschiedenis na te vertellen?

ISBN: 9781913980399  Lees meer: Vijf minuten voorsprong

 

 

IJskoud Vermoord - Vivian Helena - StoryLand

IJskoud vermoord van Vivian Helena

Om even weg te zijn van haar lastige ex-vriend, besluit Kate een ski-kamp voor kinderen te begeleiden in het skigebied Les Portes du Soleil. Nog voor de kinderen toegekomen zijn wordt het kamp overschaduwd door een moord. Als er een dag later nog een dode valt wordt het kamp stopgezet. Kate weet niet meer wie ze vertrouwen kan. Zeker voor haar kamergenoot Tristan heeft ze uiterst tegenstrijdige gevoelens. Angst en aantrekking liggen gevaarlijk dichtbij terwijl er buiten een zware sneeuwstorm woedt. Afgesloten van de buitenwereld valt er nog een dode en beseft Kate dat de moordenaar wel één van hen moet zijn…

ISBN: 9781913980290  Lees meer: IJskoud Vermoord – Vivian Helena

 

Deze boeken zijn beslist een nominatie waardig.

In augustus zal de shortlist bekend worden gemaakt, waarna de jury zich gaat beraden over de uiteindelijke winnaar.

De uitreiking vindt plaats op zaterdag 7 oktober 2023.

We wensen onze auteurs een dikke proficiat en veel succes.