Benny Baudewyns wint met ‘Het Buchinsky Incident’ de 26ste Knack Hercule Poirot Prijs

Op de eerste dag van de boekenbeurs Boektopia in Kortrijk Xpo ontving auteur Benny Baudewyns de 26e Knack Hercule Poirot Prijs voor zijn Vlaamse thriller ‘Het Buchinsky Incident’, verschenen bij Uitgeverij Storyland. Daarnaast won Toni Coppers de Knack.be publieksprijs met ‘Onschuld’, verschenen bij Borgerhoff en Lamberigts, en kreeg Dieter Rogiers de Fred Braeckman Award voor zijn debuut ‘Bot Mes’, verschenen bij Vrijdag.

Benny Baudewyns WinnaarAls winnaar van de Knack Hercule Poirot Prijs mocht Benny Baudewyns voor zijn Vlaamse thriller ‘Het Buchinsky Incident’ een cheque van 5.000 euro en een exclusieve Montblanc-pen ‘Around the world in 80 days’ in ontvangst nemen uit handen van de Noorse succesauteur Samuel Bjørk.

Benny Baudewyns (1958) debuteerde in 2000 met de thriller ‘Het Zwartbergplan’. Nadien volgden nog een elftal thrillers en een non-fictie publicatie over zijn voormalige beroep als uitvaartondernemer. In 2008 won hij de Gouden Strop voor ‘De Antarctica Theorie’.
Sinds enkele jaren woont en schrijft hij in Zuid-Spanje.

 

 

De jury over ‘Het Buchinsky Incident’:

“Baudewyns herschrijft de geschiedenis op zo’n overtuigende wijze dat je zit te rillen wanneer niet Berlijn, maar Brussel de opgedeelde bezette stad is in dit politiek fictieverhaal. Stalin is niet gestopt bij Hitlers bunker, maar is doorgestoten tot Vlaanderen. Een ingenieus geconstrueerd verhaal, waarin oorlogsdrama’s en nazipraktijken moeiteloos verknoopt worden met misdaden van gemeen recht, ontsnappingsroutes, en machtsmisbruik. Een krachttoer! Deze thriller kent zijn gelijke niet in de traditie van het Nederlandstalige spannende boek.”

 

Buchinsky incident winnaar HPHet Buchinsky Incident is een uitgave van StoryLand. Dat mag dan al een jonge uitgeverij zijn, maar met deze prijs bewijst StoryLand dat het beslist in het rijtje van de grote uitgeverijen, als Borgerhoff en Lamberigts, Lannoo, Vrijdag en Houtekiet thuis hoort. Op drie jaar tijd meer dan 70 auteurs begeleiden, meer dan 100 boeken uitbrengen, de Belgian Prestige Award winnen als ‘Uitgeverij van het jaar’ en nu met één van de meest prestigieuze literatuurprijzen aan de haal gaan, het is weinigen gegeven.

We zullen altijd de kaart van de auteur blijven trekken en ons inzetten voor de maximale erkenning van hun werk. We zullen steeds hun geesteskind met de beste zorgen omringen, hen inspraak geven en volledige transparantie bieden.

 

We willen hiermede dan ook in het bijzonder Benny Baudewyns feliciteren met zijn dik verdiende Hercule Poirotprijs. Op de prijsuitreiking had men het over een ‘meesterlijk geschreven boek’ en dat is het ook. Het Buchinsky Incident is waarlijk een schitterend boek, in een vlot leesbare schrijfstijl geschreven zodat je echt in het verhaal getrokken wordt.

Roland Bergeys van Eclips TV beschreef het  als volgt:

Het Buchinsky Incident leest als een trein, de cliffhangers zijn om duimen en vingers af te likken, de sfeer is filmisch, beklemmend, stilistisch mooi geschreven,  erg goed gedocumenteerd, uit het leven gegrepen. Ik kan zo verder gaan. De thrilleropenbaring van de laatste maanden.

Nogmaals van harte gefeliciteerd Benny. We waarderen het enorm dat je StoryLand hebt uitgekozen om dit meesterwerk uit te geven.

 

Meer info en bestellen